Toiminta
Tampereen Hyönteistutkijain Seura (vuoteen 1984 asti Tampereen Perhostutkijain Kerho) perustettiin vuonna 1967 muutamien innokkaiden tamperelaisten hyönteisharrastajien toimesta. Nykyään Tampereen Hyönteistutkijain Seuraan kuuluu yli 130 hyönteisharrastajaa ja -tutkijaa. Noin kolmasosa jäsenistöstä asuu Tampereella, kolmasosa muualla Pirkanmaalla ja kolmasosa muualla Suomessa. Suurin osa seuran jäsenistöstä on harrastajia, mutta mukana on myös joitakin ammattitutkijoita. Kelpoisuusvaatimuksia ei jäsenille aseteta. Niinpä jäsenistöstä löytyykin kaiken tason ja tavan harrastajia, aloittelijasta tai satunnaisesta tarkkailijasta alan huippuasiantuntijoihin. Perhoset ovat yleisin harrastuksen kohde, mutta seurassa on runsaasti tietämystä myös kovakuoriaisista, sudenkorennoista, vesiperhosista ja monista muista hyönteisryhmistä.
Harrastustoiminta seurassa on monipuolista. Kerran kuussa pidettävissä kokouksissa pidetään esitelmiä, katsotaan valokuvia ja dioja, tutkitaan kokoelmanäytteitä, keskustellaan ja vaihdellaan kuulumisia. Kesäkuukausina, jolloin varsinaisia kokouksia ei pidetä, järjestetään retkiä ja kerätään uusia kokemuksia ja tutkimusmateriaalia. Seura julkaisee Diamina-lehteä, jossa kerrotaan uusista tutkimustuloksista, hyönteishavainnoista ja harrastuskokemuksista.
Omien kokoelmiensa ja kokemustensa kartuttamisen lisäksi hyönteisharrastajat suorittavat tutkimuksia kunnille, ympäristöviranomaisille ja monille muille luonnosta kiinnostuneille organisaatioille. Tampereen Hyönteistutkijain Seura toimii aktiivisesti pirkanmaalaisten luontokohteiden hyönteislajiston kartoittamiseksi sekä useiden uhanalaisten lajien levinneisyyden ja elintapojen selvittämiseksi.
Seuran tunnus, tummaverkkoperhonen Melitaea diamina, valittiin marraskuussa 1997 Tampereen kaupungin nimikkohyönteiseksi. Tampereen Hyönteistutkijain Seura toimii aktiivisesti tämän uhanalaisen ja rauhoitetun lajin sekä sen elinympäristöjen suojelemiseksi.
Kosteilla niityillä ja ojanvarsissa kasvava virmajuuri on tummaverkkoperhosen toukkien ravintokasvi.